Bytom      Chorzów      Gliwice      Katowice      Mikołów      Ruda Śląska      Świętochłowice      Tychy      Zabrze    
        
Wtorek, 25. września 2018, Imieniny: Aureli Kamila Kleofasa      
Szukaj: w zm. Johann Strauss (ojciec), kompozytor austriacki  
     esil.pl dla Ciebie: Kiedy ostatnio byłaś/eś na basenie?
Strona główna: Felietony

» Najlepsze wino do świątecznych potraw

Najlepsze wino do świątecznych potraw

19-12-2014
 
+ powiększ

Boże Narodzenie to czas spotkań. Podobnie dobór wina do wymagających, zróżnicowanych potraw świątecznych to spotkanie - na różnych szczeblach wytrawności i ekspresji. – Są podstawowe zasady, lecz warto też zaufać instynktowi – radzi Paweł Baranowski, właściciel sklepu Kondrat Wina Wybrane w Gliwicach.

Wybierając wino najczęściej zdajemy się na intuicję – i zwykle wybór będzie trafny, ponieważ warto pić to, co po prostu nam smakuje. Sprawa się komplikuje, kiedy chcemy dobrać odpowiedni gatunek do konkretnych dań, szczególnie tak wyszukanych, jak te spotykane na świątecznym stole. Warto wówczas sięgnąć po pomoc profesjonalisty. Przedstawiamy kilka dobrych rad, które ułatwią winiarskie wybory.

Pierwszą zasadą jest dobór ciężkich win do ciężkich dań i na odwrót: im potrawa lżejsza, tym lżejsze wino powinno jej towarzyszyć. Kolejną regułą podstawową jest pilnowanie, aby w trakcie biesiadowania butelki były otwierane od najmłodszej. Odkorkowanie najstarszej przypadnie wtedy na zwieńczenie wieczoru.

Chardonnay z pierogami
W Wigilię na stole królują ryby. Doskonałym towarzystwem do tradycyjnego karpia czy śledzi będą wina ze szczepu riesling lub chardonnay. – Sprawdzi się tutaj zarówno ekologiczny i koszerny Faust Riesling Kabinett, jak również Spätlese Trocken, wytrawne wino z późnych zbiorów. Jest pełne, mineralne i ziemiste. Wyczujemy w nim akcenty przypraw korzennych. Dodatkowo butelka z ryflowanego szkła będzie się pięknie prezentować na stole – mówi Paweł Baranowski, właściciel sklepu Kondrat Wina Wybrane w Gliwicach. Z kolei wybierając chardonnay warto sięgnąć po pozycje z Nowego Świata, np. Leyda Chardonnay Single Vineyard Falaris Hill czy De Martino Estate Chardonnay Maipo Valley. Te wina sprawdzą się także w przypadku pierogów z różnego rodzaju farszem. Do tych dań możemy również zaproponować czerwone wina ze szczepu pinot noir czy monastrell.

Ciężki kupaż
Po Wigilii nadchodzi pełnia smaków i aromatów mięsnych dań. Do tych ciężkich potraw najlepiej pasuje wytrawne wino czerwone, o cięższej teksturze, bogate w taniny.
Na pewno sprawdzą się szczepy cabernet sauvignon, malbec czy shiraz oraz ich kupaże.
Jednak w przypadku mięs możemy popuścić wodze fantazji i wybierać spośród bogactwa krajów, regionów i szczepów. To zachęca do eksperymentowania. Mniej ograniczeń stwarza okazję do poszukiwania własnych połączeń jedzenia z winem, a także łamania schematów. - Pamiętajmy, że nie ma jednego obowiązującego połączenia, dlatego miejmy odwagę zaufać intuicji – mówi Paweł Baranowski. – Jeśli jednak nie jesteśmy pewni albo chcemy spróbować czegoś zupełnie nowego, zapytajmy sommeliera.

Słodki finał
Dla wielu osób święta to przede wszystkim łakocie: ciasta, desery i owoce. Do pierników, makowców, kutii oraz innych słodkości pasują cięższe słodkie wina. Eksperci polecają na przykład węgierskie tokaje, wina musujące, a także silną reprezentację słodkich win
z Bordeaux z Château Lange Sauternes na czele. - Doskonałe wino, które pachnie suszonymi owocami, cytrusami i przyprawami korzennymi. Finał jest lekko orzechowy.
Co ciekawe, świetnie pasuje też do pasztetu czy sera pleśniowego. Jest dowodem na to, że warto eksperymentować – mówi Paweł Baranowski. - Dobre wino to przede wszystkim to, które nam smakuje. Święta to czas przyjemności – sprawmy ją sobie i naszym bliskim. Wino może być również miłym prezentem i niezobowiązującym upominkiem.
Wino będzie wdzięcznym towarzyszem świąt, a kultura winiarska daje radość i wzmacnia międzyludzkie więzi. Ten wyjątkowy czas pozwoli na wspólne poznawanie smaków
i aromatów wina.



 

 

 

: esil.pl poleca :
 

Śląski internetowy poradnik medyczny
Śląski internetowy poradnik medyczny
 

Prostujemy Obraz Śląska
 

NASI PARTNERZY

R E K L A M A





Wiadomości · Imprezy · Katalog firm · Ogłoszenia · Przegląd prasy · Repertuar kin · Felietony · Galerie · Konkursy

^ do góry · Strona główna · Kontakt · O nas · Reklama · Nasi Przyjaciele · Katalogi www · Najnowsze · Kanały RSS
Copyrights © 2005-2018 esil.pl
kontakt: info@esil.pl
Dentalfolio™ - Ambitne przypadki stomatologiczne
2018-09-25 06:14:58 0.11733388900757 13



Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies. Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności.Akceptuję, nie pokazuj więcejCzym są pliki "cookies"?